HEADER afbeelding+titel
Rechter (Amsterdam) fluit psychiater van het CBR terug

Rechter (Amsterdam) fluit psychiater van het CBR terug

Onze cliënte was in 2008 een keer aangehouden achter het stuur van een auto waarvoor zij een EMA-cursus opgelegd had gekregen. Jaren later, augustus 2012 werd zij helaas nogmaals, maar ditmaal op een snorfiets, betrapt op het rijden onder invloed van een forse hoeveelheid alcohol. Als je binnen vijf jaar tweemaal wordt aangehouden voor het rijden onder invloed moet je in bepaalde gevallen een onderzoek door een psychiater ondergaan. Deze gespecialiseerde arts gaat dan kijken of je nog geschikt bent om te rijden. Dat ben je logischerwijze niet als je een alcoholprobleem hebt.

Alcoholmisbruik, in ruime zin

Ook wij vinden het op zich volstrekt redelijk dat alcoholisten van de weg worden gehaald en gehouden. Maar wie zijn nu die probleemdrinkers? Wereldwijd bestaat er daarover overeenstemming tussen psychiaters. Die afspraken zijn vastgelegd in de zogenaamde internationale DSM classificatie. Op basis van die classificatie wordt uiteraard niet iedereen die een of twee keer een domme fout maakt meteen tot alcoholmisbruiker of alcoholafhankelijke bestempeld. Dan moet er echt wel wat meer aan de hand zijn. De psychiaters die door het CBR worden benoemd en die zich moeten houden aan een keuringsreglement dat in samenspraak met het CBR is opgesteld, hebben echter een extra mogelijkheid om tot alcoholmisbruik te komen. Zij noemen dat, uniek voor Nederland, alcoholmisbruik ‘in ruime zin’. Van die mogelijk maken zij graag en veel gebruik! Dat is natuurlijk merkwaardig want op deze manier zou je in mijn visie ook kunnen besluiten om iemand in Nederland zwanger te verklaren die dat in de rest van de wereld niet is.

Onder de maat

Terug naar onze cliënte. Zij had op haar snorfiets heel kort gereden en was vervolgens bij de eerste bocht, huiselijk gezegd, plat op haar gezicht gegaan. Toch vond de psychiater van het CBR dat zij tolerant was voor alcohol (met andere woorden zoveel dronk dat zij er niet veel meer van merkte), omdat zij goed in staat was geweest om met een promillage van 1.645 een snorfiets te besturen. Ik hoop dat deze psychiater zelf op een andere manier aan het verkeer deelneemt, want bij de eerste de beste bocht meteen van de bromfiets afvallen lijkt toch op iets anders te wijzen. Dit was de rechter gelukkig ook met ons eens en oordeelde dan ook dat uit het rijgedrag van cliënte juist bleek dat zij niet goed tegen alcohol kan en niet tolerant is. Ook vond de psychiater dat zij in staat was om tot een voor normale mensen toxisch (giftig) promillage door te drinken. Ook hiermee ging de psychiater de fout in, omdat normaal gesproken pas vanaf 1,8 promille van een toxisch promillage kan worden gesproken. Ook hiermee was de rechter het met ons eens. Tot slot had de psychiater een verkeerde vraagstelling gehanteerd en was het rapport ook hierdoor onder de maat.

Slechte rapport gewoon door CBR gebruikt

Dit zeer slechte rapport was echter gewoon door het CBR gebruikt om het rijbewijs direct ongeldig te verklaren! Daar stak de rechter gelukkig een stokje voor. Het CBR moet een nieuw besluit nemen en onze cliënte mocht weer de weg op. De advocaatkosten kwamen voor een groot deel voor rekening van het CBR. Eind goed al goed dus, maar wel pas na tussenkomst van de rechter (lees hier de geanonimiseerde uitspraak). Hoe nu te voorkomen dat je je gelijk pas bij de rechter krijgt?

Lopende band werk

Het bureau (WPEX) waar deze psychiater aan verbonden is, is opgericht door twee slimme psychiaters die goed begrepen hebben dat er veel geld valt te verdienen met de duizenden en duizenden keuringen die jaarlijks moeten worden afgenomen (Artikel: “Geen mazen in de alcoholfuik van het CBR?”) . Met waarschijnlijk Henri Ford in gedachten bedachten zij een soort lopende band methode. Dit houdt in dat WPEX bijvoorbeeld een wijkcentrum afhuurt met een aantal zaaltjes en kamertjes en dan in elk van die ruimten een basisarts plaatst die feitelijk het volledige onderzoek verricht. Zo’n onderzoek, zo vernemen wij van onze cliënten, duurt in de regel niet meer dan zo’n 15 minuten. Er is slechts één psychiater aanwezig die rondjes loopt, kamertje in, kamertje uit. Deze specialist geeft de gekeurde een hand, stelt meestal één of twee vragen, bladert wat in de papieren en vervolgt vervolgens weer zijn of haar weg. Hij tekent tot slot mede het rapport.

Jarenlange slordige werkwijze

Deze werkwijze, die volgens ons leidt tot de slordigheden die wij net beschreven, is ons al jarenlang een doorn in het oog. Het vervelende is echter dat de Raad van State het tot op heden voldoende heeft gevonden dat het rapport niet door, maar onder verantwoordelijkheid van een psychiater wordt opgesteld. Wat ons betreft een zeer slechte zaak, want voor het bedrag dat voor het onderzoek moet worden afgerekend – € 1020!,- mag je toch wel echte kunde en betrokkenheid van de specialist verwachten. WPEX voert jaarlijks duizenden keuringen uit op verzoek van het CBR en behaalt hiermee dus een gigantische omzet. Het CBR verlangt een strenge opstelling van zijn psychiaters. Je mag zelf niet een contra-keuring aanvragen bij een niet aan het CBR verbonden psychiater, terwijl iedere psychiater uitstekend in staat is alcoholproblematiek te onderzoeken. Ook dat doet de wenkbrauwen fronzen, want hiermee loop je in onze ogen het reële risico dat men onvoldoende oog heeft voor de onafhankelijkheid die vereist is voor een keurend arts.

Zelf door een psychiater gekeurd?

Zodra u een beslissing ontvangt waarin u aan een keuring door een psychiater wordt onderworpen, neem dan direct contact met ons op. Wij bereiden u voor op de lastige vragen die u krijgt en wij zorgen ervoor dat de psychiater van tevoren weet dat hij door onze specialisten op de vingers wordt gekeken. Wij denken dat dit helpt bij de nauwkeurigheid en onafhankelijkheid. Als u al een keuring hebt ondergaan en u hebt een vervelende beslissing ontvangen van het CBR, neem ook dan direct contact op. Laat geen termijnen verlopen.

drie kolommen template
USPs tempate

Waarom de hulp van bibobprobleem.nl/kinderstrafrecht-nl inschakelen?

  • Wij zijn gespecialiseerde advocaten: wij benutten alle kansen
  • Door onze specialisatie werken wij efficiënt. De kosten blijven dus laag
  • Wij zijn ook buiten kantooruren bereikbaar voor directe bijstand bij rijbewijsproblemen
  • Wij helpen u snel en efficiënt door heel Nederland
  • U krijgt altijd een van onze specialisten aan de lijn
  • In sommige gevallen is pro-deo bijstand mogelijk